Sinds de oprichting van de NAM in 1947 is Heidemij een belangrijke partner. De NAM en Heidemij werkten de afgelopen decennia innig samen om te helpen bij de productie van energie. Heden ten dage levert Arcadis diensten met een focus op de energietransitie om ook onze passie ‘Improving quality of life’ in de toekomst te blijven verbeteren.
Schoonebeek
Bij het herstel na de Tweede Wereldoorlog verleende de Nederlandse staat exploitant Shell en aandeelhouder ExxonMobil een concessie voor de exploratie en productie van olie in Schoonebeek. Zij richtten samen de NAM op om de economische groei en de energiebehoeften van de samenleving te ondersteunen. In Heidemij vond de NAM een expert in het ontginnen van ruwe gronden die nodig waren voor de ontwikkeling van het Schoonebeker olieveld, dat het grootste onshore olieveld in Noordwest-Europa bleek te zijn. De olieproductie in het Schoonebeker olieveld werd in jaren ’90 gestaakt. Arcadis kreeg de opdracht als de leidende partner voor het verlaten en herstellen van honderden locaties die aan de eigenaren schoon werden terug geleverd.
Arcadis CEO Peter Oosterveer: ‘Het gedurende 75 jaar helpen van een klant is hét sterkste bewijs van klantsucces, een van onze waarden. Ik ben erg trots op onze relatie met de NAM en onze bijdrage aan alle fases van de ‘asset lifecycle’.
Het allereerste veld waarop werd gewerkt. Uit: Fotocollectie Nederlandse Heidemaatschappij.
Het allereerste Heidemij kantoor in Schoonebeek. Uit: Fotocollectie Nederlandse Heidemaatschappij.
Samenwerken aan gezondheid, veiligheid en milieu
In de loop der jaren zijn Arcadis en de NAM veel verschillende uitdagingen aangegaan, leerden ze veel, ontwikkelden nieuwe competenties en zetten ze nieuwe industrie standaarden. Zo ondersteunt Arcadis de NAM nog steeds bij de 24/7 reactie op lekkages. Een speciaal Arcadis-team gaat onmiddellijk het veld in, zorgt voor de reactie op lekkages en werkt aan de naleving en regelgeving. Arcadis beheert en voert ook een jaarlijks controleprogramma uit voor alle bedrijfsmiddelen van de NAM om hen te helpen om aan de wettelijke milieueisen te voldoen.
De NAM schakelde Arcadis ook in als aannemer bij de ontwikkeling, exploitatie en stopzetting van locaties, faciliteiten en pijpleidingen. Hiermee waren deskundige teams in staat om asset-management diensten te leveren (we stelden zelfs een badmeester aan voor het zwembad in Schoonebeek…) en de ontwikkeling van nieuwe assets te ondersteunen, huidige assets te onderhouden en overbodige locaties te slopen en te saneren.
Hoofd adviesgroep Alex Kraeima is tevens verantwoordelijk voor de NAM-contracten: ‘We zijn trots op de toegewijde veiligheidsgerichte cultuur van alle betrokkenen. Dit had een enorme impact op het creëren van vertrouwen tussen de NAM en Arcadis. We blijven altijd scherp, want we kunnen onszelf verder verbeteren en ervoor zorgen dat iedereen elke dag veilig thuiskomt.’
Met de ondergrondse gasopslag in Norg en Grijpskerk stelde de NAM de levering van aardgas aan Nederlandse huishoudens en industrieën tijdens koude winters veilig. Arcadis leverde bouwmanagementdiensten, landschapsontwerp en engineering in Norg en werkzaamheden aan een omliggend natuurpark in Grijpskerk. Voor het miljardenproject Groningen Long Term – de renovatie-, innovatie- en onderhoudswerkzaamheden aan een van de grootste gasvelden ter wereld – verrichte Arcadis milieuonderzoek, hield Arcadis toezicht op de milieusanering, het herstel en de naleving van de regelgeving naast allerlei andere diensten. De herontwikkeling en herstart van het Schoonebeeker olieveld in 2010 is voorzien van nieuwe technologieën om de exploitatie te optimaliseren en de resterende hulpbronnen aan te boren. Arcadis hielp NAM door gebruik te maken van haar vaardigheden op het gebied van milieutoezicht en naleving, bestrijding van lekkages en sanering.
Collega bij installaties. Eigen foto Arcadis.
Naar een veilige en duurzame toekomst
Van 2013 tot 2020 hielp Arcadis de NAM bij de afhandeling van de schade aan huizen en gebouwen, die te lijden hadden onder aardbevingen rondom de gaswinning. Arcadis richtte samen met taxatiebedrijf CED in 2015 een speciaal bedrijf op met de naam ‘Centrum Veilig Wonen’ dat verantwoordelijk was voor programmamanagement, schadeafhandeling en -inspectie, taxatie en kosten voor herstel. Het Arcadis-team werkte ook aan structurele upgrades en engineering van verbeteringen en constructies om verdere schade te voorkomen en de duurzaamheid te verbeteren. Arcadis ontwikkelde een compensatiemodel voor de verwachte daling van de verkoopprijs van het pand.
Global accountmanager Hendrik-Jan Bakhuizen: ‘Dit was een uitdagende taak. Het is natuurlijk een emotionele achtbaan als jouw eigendom beschadigt en bewoners zich bovendien onveilig en onzeker voelden over de toekomst.’
Vanwege de aardbevingen besloot de Nederlandse regering de gaswinning in het Groningenveld te stoppen. Tot 2030 worden veel assets overbodig. Arcadis helpt de NAM ook hier met de ontmanteling van 24 voormalige gasproductielocaties en andere gerelateerde onderdelen en voor het hergebruik van materialen en de sanering van de locaties. Om de energietransitie in Nederland te ondersteunen ontwikkelt Arcadis alternatieve oplossingen voor de transformatie van enkele overtollige assets tot energiehubs voor de productie en opslag van duurzame energie.